Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
ponedeljek, 14.2.2011

Računalništvo oblikuje svet

Informacijske tehnologije so v zadnjih desetletjih zaznamovale način dela, druženja in zabave. Kdo je ustvarjalec prvega osebnega računalnika, črtne kode in drugih tehnologij, ki so za vedno spremenile življenje na planetu?

IBM praznuje 100 let. Podjetje, ki je začrtalo marsikatero smernico razvoja računalništva in informacijske tehnologije, je ob svoji obletnici pripravilo pol urni dokumentarec s povzetki glavnih dosežkov vsakega leta preteklega obdobja.

Mnogo IBMovih znanstvenikov je prejemnikov prestižnih nagrad, tudi Nobelove nagrade za fiziko in kemijo.
V filmu lahko neposredno z ust ljudi, ki so soustvarjali to zgodovino, spoznamo, da ni NASA poslala rakete na Luno, ampak da so bili to inženirji, predvsem tisti z IBM. Zanimiva je tudi zgodba z izumom črtne kode, ki jo danes uporabljamo praktično v vsaki trgovini.

Med drugim vidimo prvi računalnik, prvi silicijev čip, prvi masovno proizveden računalnik, najdražji projekt financiran s strani zasebnega podjetja in še več.
V IBM poudarjajo tudi svojo pripadnost človeštvu in človekovim pravicam. Bili so prvi, ki so zaposlovali ženske v visoko tehnološki panogi in kjer so ženske imele enako višino plačila za isto delo, kot moški. Bili so prvi, ki so aktivno zavračali diskriminacijo zaradi spola in rase - in to kar 10 let pred znamenitim civilnim gibanjem v ZDA.
Danes tempo razvoja pri IBM prav nič ne zaostaja. Poudarek je seveda na novih tehnologijah, kot so nano-tehnologija ali genetika.

Več pa v tem malce daljšem, a zelo zanimivem videu: KLIK

"Da bi razumeli prihodnost, je potrebno poznati preteklost" (Thomas J. Watson, Jr.)

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)