Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
sreda, 9.9.2009

Razvoj aplikacij po meri prevzema primat na slovenskem trgu storitev IT

Slovensko tržišče storitev IT je po podatkih analitske hiše IDC v letu 2008 doseglo vrednost  370 milijonov USD, kar predstavlja več kot 20-odstotno rast v primerjavi z letom 2007, merjeno v USD in 12-odstotno rast merjeno v EUR. Ta bi bila brez gospodarske krize, ki se je konec leta 2008 že dotaknila tudi Slovenije, še večja, vpliv krize na tržišče IT pa bo čutiti tudi še v letu 2009.

IDC za letošnje leto pričakuje slabše prodajne rezultate na segmentu projektnih storitev in manj na podpornih storitvah, medtem ko lahko zunanje zagotavljanje storitev celo pridobi svoj delež, saj vedno več uporabnikov resneje razmišlja o tem modelu zagotavljanja storitev IT. Kategorija razvoja aplikacij po meri je doživela največjo medletno rast, ki je znašala 32 odstotkov merjeno v USD, ter se tako povzpela na slabih 28 odstotkov celoletne vrednosti slovenskega trga storitev IT. Tudi sistemska integracija je v letu 2008 zavzela večji delež tržišča kot storitve podpore, ki so pristale na tretjem mestu, čeprav se jim v letu 2009 obeta boljša uvrstitev, saj se bo fokus uporabnikov zaradi potreb po nižanju stroškov usmeril v osnovne storitve, ki bodo zagotavljale neprekinjeno delovanje sistemov, nove investicije pa bodo večinoma v znamenju zniževanja stroškov in pridobivanju konkurenčne prednosti.

Največji investitorji v storitve IT so bila podjetja in organizacije s področja državne uprave, bančništva in telekomunikacij. Ti sektorji so v letu 2008 skupaj predstavljali več kot 40 odstotkov celotne porabe za storitve IT. Podobna gibanja in celo rast deleža omenjenih panog v IDCju pričakujejo tudi letos, saj je potrošnja proizvodnih podjetij za storitve IT nekdaj zavzemala precej večji delež, kot ga je sposobna sedaj, v času krize.
02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)