Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
četrtek, 1.10.2009

Slovenski IT uspešnejši od drugih panog

IT-industriji gre v času recesije bolje kot drugim panogam, čeprav imajo tudi podjetja v zagonu in manjša podjetja težave zaradi omejenega dostopa do finančnih sredstev. Recesijo občutijo tudi podjetja, ki so usmerjena v razvoj rešitev za panoge, ki jih je recesija najbolj prizadela.  Raziskava Economist Intelligence Unita, ki jo je naročila organizacija BSA, je bila izvedena že tretje leto. Raziskava ocenjuje in primerja IT-industrijo v 66 državah ter meri obseg, ki omogoča konkurenčnost IT-sektorja. Slovenija se je v raziskavi najbolje odrezala na področjih pravnega okolja, razvoja IT-industrije in poslovnega okolja. Področje, ki zahteva izboljšanje pa je okolje raziskav in razvoja. Države vzhodne Evrope, ki so se uvrstile najbolje, so Estonija (23. mesto), Češka (26.), Madžarska (28.), Slovenija (29.) in Litva (31.).
 
Šest ključnih dejavnikov konkurenčnosti
 
Glede na študijo Economist Intelligence Unita šest dejavnikov skupaj ustvarja preudarno okolje za IT-sektor. Ti so zadosten nabor strokovnjakov, inovacijam prijazna kultura, tehnološka infrastruktura svetovnih razsežnosti, trden pravni red, ki ščiti intelektualno lastnino, stabilno, odprto in konkurenčno gospodarstvo ter vladno vodenje, kjer si prizadevajo za pravo razmerje med predstavitvami tehnologij in omogočanjem delovanja tržnih razmerij.
 
Tiste države, ki so se dobro izkazale pri omenjenih šestih dejavnikih konkurenčnosti imajo v splošnem IT-industrijo visokih zmogljivosti. Raziskava tako predstavlja tudi vodilo vladam pri naslavljanju njihovih prednosti in slabosti pri podpiranju močnega domačega IT-sektorja.

Več informacij o rezultatih in metodologiji je brezplačno na voljo v študiji »Resilience amid turmoil: Benchmarking IT industry competitiveness 2009«, ki se nahaja na www.eiu.com in www.bsa.org/globalindex.
02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)