Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
petek, 10.9.2010

Učinkovita logistika izboljšuje sledljivostPobudo za prenovo izhodnega skladišča v ETI je podala služba komerciale, in sicer z željo po boljšem obvladovanju sistema FIFO ter učinkovitejšem izvajanju skladiščne logistike. Pri dotedanjem globokem regalnem skladišču s po 24 mesti v globino je bilo za dostop do določene palete potrebnih veliko število odmikov. Poleg tega niso imeli učinkovitega pregleda nad trajnostjo izdelkov, kar je onemogočalo delovanje po sistemu FIFO. Z rekonstrukcijo skladišča so v prvem koraku dosegli boljšo dostopnost artiklov, z vzpostavitvijo novega komisionirnega skladišča pa so optimizirali še transportne poti za razdrobljena naročila. Po rekonstrukciji skladišča so vpeljali logistični informacijski sistem VMS, Kopinega strateškega partnerja ASOS, ter uvedli označevanje s črtnimi kodami za prevoz blaga SSCC-14. Rešitev za vodenje skladiščne in proizvodne logistike so nadgradili še z radijsko vodenim sistemom dela skladiščnikov, ki so ga načrtovali in namestili Kopini strokovnjaki. „KOPA in ASOS sta se izkazala z najboljšo ponudbo, poleg tega pa se je njuna rešitev potrdila že v našem oddaljenem obratu na Bohovi pri Mariboru,“ je povedal Stane Tomelj, direktor proizvodno-tehničnega sektorja v podjetju ETA, d.d.

 Zagotavljanje sledljivosti
V Eti bodo novi logistični sistem, ki je interaktivno povezan s poslovnim informacijskim sistemom, vpeljali tudi v proizvodnjo polizdelkov ter vanj vključili vse uporabljane surovine in materiale. Blago, ki pride v vhodno skladišče, bodo opremljali s črtnimi kodami, s čimer bodo vzpostavili nadzor nad kakovostjo in količino pa tudi porabo.S tem, ko bodo s pomočjo črtne kode SSCC-14 beležili porabo surovin in materialov, bodo zagotovili sledljivost preko celotnega proizvodnega procesa od prevzema surovin in materialov preko proizvodnje do odpreme končnih izdelkov kupcu. Poleg takšne sledljivosti, ki jo zahteva standard IFS, bodo lahko v realnem času spremljali porabo materiala ter učinkovito načrtovali delo v proizvodnji in komerciali.


Kopa je ob vzpostavitvi brezžičnega sistema izmerila signale, namestila antene in ­izvedla ožičenje brezžičnih dostopnih točk. V zmogljivo brezžično omrežje so vključili še videonadzorni sistem, s katerim so zaščitili dostope do skladišč.

Trenutno v Eti uporabljajo  10 ročnih in viličarskih brezžičnih terminalov. Slednji so nameščeni na regalnih viličarjih za odčitavanje palet in na komisonirnih viličarjih, ročne terminale pa uporabljajo v pakirnici za formiranje palet gotovih izdelkov. Skladiščniki, ki pripravljajo naročila z uporabo komisionirnega  viličarja, prejemajo zahtevke neposredno na brezžični terminal, medtem ko vozniki regalnih viličarjev na terminal prejemajo zahtevke po dopolnjevanju lokacij v komisionirnici ali za naročila, ki obsegajo celotne palete. „Vsi komisioni se sestavljajo s pomočjo ročnih terminalov, ki skladiščnikom ponudijo blago z ustreznim datumom po sistemu FIFO in jih vodijo po najkrajši transportni poti,“ je povedal ­Tomelj. Že letos bodo v Eti uporabo radijsko vodenega odbiranja prenesli tudi v hladilnice in zamrzovalnice, kjer trenutno odbirajo blago prek papirnih komisionirnih listov.
02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)