Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
četrtek, 9.12.2010

Najsodobnejša tehnologija na novem odkopu

V Premogovniku Velenje, kjer vodijo sredstva in vzdrževanje s Kopino rešitvijo na platformi IBM Maximo, je v jami Pesje pričel obratovati nov odkop k.–50/C, v katerem je nameščenih 88 sekcij novega hidravličnega podporja.Glavni cilj novega podporja je povečati učinek pri odkopavanju, ob hkratnem zagotavljanju varnosti za zaposlene. Novo hidravlično podporje, ki so ga izdelali v podjetju Bucyrus Europe v sodelovanju s strokovnjaki iz Premogovnika, je izdelano iz visoko kakovostnih ter razmeram prilagojenih materialov. Razvoj hidravličnega podporja v Premogovniku Velenje poteka neprekinjeno, odkar so začeli uvajati Velenjsko odkopno metodo in z njo mehanizirati odkopavanje premoga.

Posamezne sekcije podporja širine 1,75 metra in višine 4 metre predstavljajo vrhunec rudarske tehnološke opreme v evropskih in svetovnih razmerah. Ker imajo z njimi v Premogovniku Velenje že nekaj dobrih izkušenj, so se ob odločitvi za nakup novega podporja odločili za izboljšano verzijo tega tipa podporja ter v razvoj nove generacije podporja skupaj z proizvajalcem vključili svoje tehnične rešitve.

Ena sekcija hidravličnega podporja je težka 20 ton, kar pomeni, da samo 88 sekcij predstavlja težo več kot 1.700 ton, prišteti pa je treba še transporter in kombajn. To pomeni, da je treba v jamo za pripravo enega odkopa prepeljati in v njej zmontirati okoli 2.500 ton materiala in opreme.
 
Ob prehodu na odkopavanje le na dveh odkopih je izrednega pomena visoka zanesljivost opreme. Sekcije hidravličnega podporja v Premogovniku Velenje namreč ne opravljajo samo funkcije podpiranja sloja premoga, temveč so tudi delovni stroji, saj sodelujejo pri točenju premoga iz stropa in pri pridobivanju premoga spredaj, pri čelni steni, v čemer je Premogovnik Velenje edinstven v pridobivanju premoga, po pridobljenem premogu na specifično površino odkopa pa predstavlja sam svetovni vrh učinkovitosti. Novo podporje je težje in robustnejše, na drugi strani pa pričakujejo, da bo kos najtežjim razmeram pri odkopavanju v jami. Zaradi večje svetle površine omogoča bistveno večjo pretočnost zraka čez odkop, zaposlenim pa boljše delovne razmere, kajti gibanje na odkopu je lažje.

Novo podporje bodo v prihodnje po pričakovanjih vključili v celovit informacijski sistem za podporo pri vzdrževanju, s katerim že obvladujejo vzdrževanje več kot 45.000 naprav na več kot 1.440 jamskih in zunanjih lokacijah. Sistem na platformi IBM Maximo Enterprise Asset Management so izdelali v Kopi, ki je poskrbela tudi za povezavo s poslovnim sistemom ter ostalimi informacijskimi sistemi v Premogovniku.
02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)