Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
torek, 7.12.2010

Kakovosten potrošni material znižuje stroške tiskanja

Najboljši način za znižanje stroškov tiskanja je uvedba nadzora nad pisarniškimi tiskalnimi enotami, ne pa kupovanje cenejšega, obnovljenega potrošnega materiala.Z nadzorovanjem in upravljanjem tiskanja v pisarnah, je po navedbah Gartnerja možno znižati stroške tiskanja za 10 do 30 odstotkov. V organizacijah se kljub temu še vedno zanašajo na znižanje stroškov s kupovanjem cenenega obnovljivega potrošnega materiala, kot so obnovljene črnilne kartuše. Dejstvo je, da potrošni material, nadomestni deli in zunanje storitve v celotni življenjski dobi tiskalnika prekašajo nakupne stroške.

Kot pravijo pri Gartnerju, se podjetja velikokrat pritožujejo nad kartušami, ki ali ne tiskajo ali pa so neuporabne že veliko pred iztekom predvidenega časa delovanja. Težave imajo tudi s počenimi kartušami, iz katerih je v tiskalnike stekla barva. Čeprav dobavitelji kartuš nedelujoče kartuše brezplačno zamenjajo, mora stranka še vedno vrniti ali pa vsaj poročati o nedelujoči enoti. Poleg tega se tiskanje prekine, dodaten čas pa se porablja za obveščanje o tem. Družbe ob tem ocenjujejo, da jih obisk IT osebja na delovnem mestu ponavadi stane 38 EUR ali več v mehkih stroških.

Vprašanje kakovosti in okolja

Kot ugotavlja podjetje Gartner v nedavnem raziskovalnem poročilu* večina obnovljenega potrošnega materiala nima potrdil, ki bi zadovoljila vse skrbi glede donosa, odstotka neuspeha, kakovosti tiskanja ali okoljskih praks. Problematično je predvsem barvno tiskanje, kjer so pri uporabi obnovljenih kartuš barvni natisi slabše kakovosti ali vsaj očitno drugačni v primerjavi z originalnimi. Vendar to še ne pomeni, da je kakovost črno-belega tiska samoumevna, saj je v nekaterih primerih potrebno dokument večkrat natisniti, da se doseže ustrezno kakovost izpisa.

Nepravilno izvedeno obnavljanje iztrošenih kartuš zavira program recikliranja kartuš in za sabo pušča e-odpadke. Kot so navedli pri Gartnerju, so pogovori s proizvajalci obnovljenega potrošnega materiala in njihovimi distributerji izpostavili vprašanje, ali obnovljen potrošni material nudi okoljske in družbene koristi, ki jih stranke  predvidevajo. Vprašljive so tudi finančne posledice. Organizacije, ki so merile prihranke, so v nekaterih primerih ugotovile, da so prihranki oziroma donosi slabši kot pri originalnem potrošnem materialu, kar kaže na nepredvidljivost pri upravljanju stroškov.

Primer HP-jevih tiskalnikov

Druga neodvisna raziskava, ki jo je naročilo podjetje HP je pokazala, da originalne HP-jeve črnilne kartuše v povprečju natisnejo za 34,7 odstotka več strani kot ponovno napolnjene kartuše in združljive kartuše drugih blagovnih znamk. V nekaterih primerih je bilo s HP-jevimi kartušami natisnjenih celo 350 strani več kot z drugimi kartušami, ki so bile vključene v raziskavo. Poleg tega so raziskovalci ugotovili, da je bila povprečna stopnja okvar ponovno napolnjenih in združljivih kartuš 15,7-odstotna, pri originalnih kartušah pa je stopnja okvar znašala le 1 odstotek.
*Gartner Research, Saving Money on Remanufactured Printer Supplies Is Harder Than IT Sounds, by Ken Weilerstein and Vishal Tripathi, 16. junij, 2010, www.hp.com/go/GartnerSuppliesResearch .
02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)