Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
ponedeljek, 14.2.2011

Več kot četrtina staršev ne nadzira uporabe spleta pri otrocih

Microsoft je ob Dnevu varne rabe interneta predstavil rezultate raziskave o odnosu in vedenju staršev in otrok, starosti od 14 do 18 let, na področju spletne varnosti.

Microsoftova raziskava, v kateri je sodelovalo 8.000 anketirancev iz 11 evropskih držav, je pokazala, da se starši zavedajo potencialnih spletnih nevarnosti, pri čemer se jih je 87 odstotkov o tej temi s svojimi otroki že pogovarjalo. Kljub temu samo 36 odstotkov staršev uporablja programsko opremo za starševski nadzor ali filtriranje, več kot četrtina oziroma 26 odstotkov pa jih sploh ne omejuje ali nadzira, kako otroci doma uporabljajo internet. 44 odstotkov staršev, ki so sodelovali v raziskavi, prav tako ni vedelo, ali njihovi otroci omejujejo dostop do svojih strani v družabnih omrežjih.

Raziskava je pokazala, da so otroci lahko bolj tehnološko spretni kot njihovi starši, saj jih 85 odstotkov omejuje dostop do svojih strani v družabnih omrežjih na prijatelje in družino ali pa za nadzor dostopa uporabljajo nastavitve zasebnosti. 39 odstotkov otrok je priznalo, da so si ogledali spletne strani ali igrali spletne igre, ki jih starši verjetno ne bi odobravali. 67 odstotkov najstnikov je že izbrisalo zgodovino ali začasni pomnilnik spletnega brskalnika, da bi staršem preprečili vpogled v svoje spletne aktivnosti, 17 odstotkov najstnikov pa to počno redno.

Zaradi tovrstnih ugotovitev ni presenetljivo, da se mnogi otroci na spletu obnašajo tvegano. Skoraj polovica ali 44 odstotkov jih je na spletu že lagala o svoji starosti, več kot tretjina (37 odstotkov) pa je že bila kontaktirana s strani neznanca. 15 odstotkov otrok je priznalo, da je prek družabnih omrežjih izvajalo aktivnosti, ki naj bi škodovale drugi osebi ali jo prestrašile.

NASVET: Omejevanje uporabe spleta
Sistemu Windows 7 uporabnikom omogoča, da nastavijo omejitve glede uporabe računalnika ter tako otrokom in gostom omogočijo varnejšo rabo spletnih storitev in pregledovanje elektronskih vsebin.
Več… KLIK

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)