Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
sreda, 12.10.2011

Sistem sledljivosti je treba načrtovati z vidika poslovnih tveganjKopino znanje in izkušnje pri zagotavljanju sledljivosti odraža celovita rešitev, ki omogoča zagotavljanje sledljivosti pri procesni proizvodnji, kot je na primer proizvodnja pekovskih in mlevskih izdelkov.

Sledljivost v tem primeru se začne že z vzorčenjem in ocenjevanjem kakovosti žit, še preden se podpiše pogodba za odkup žita. Prvo vzorčenje in dodeljevanje kontrolne številke se izvede že ob prihodu tovornjaka z žitom v podjetje. Vzorec analizirajo v laboratoriju, kjer vse analize povežejo s kontrolno številko. Glede na rezultate analize žito vsujejo v ustrezen silos, kjer se spremlja kontrolne številke žit v celici silosa. Žita ustreznih kakovosti iz posameznih celic zmešajo in dajo v novo celico, pri čemer nastane nova kontrolna številka, mešanica pa se bodisi ponovno analizira bodisi se vrednosti določijo z ustreznimi metodami. Žito iz različnih celic gre nato v mline, kjer spet iz več kontrolnih številk nastane nova kontrolna številka. V okviru delovnega naloga za mešanje se zmeša dve moki na primer belo in rženo (dve kontrolni števili) in v okviru tega delovnega naloga nastane nova moka z novo kontrolno številko. To moko v pekarni uporabijo za izdelke v okviru določenega delovnega naloga, ki spet nosi unikatno kontrolno številko.

Takšna  sledljivost omogoča, da se ob nakupu, na primer kruha, natančno ve, kdo so pridelovalci pšenice, proizvajalec kvasa in iz katerih solin je sol.

Domen Ocepek (domen.ocepek@kopa.si)
02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)