Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
ponedeljek, 27.2.2012

Odpravite tveganja uporabe nelegalne programske opreme

Politika licenciranja programske opreme predstavlja v vsakem podjetju, tudi v malih podjetjih in pri samostojnih podjetnikih, temelj za njihovo dobro in brezskrbno delovanje.

Podjetja z uporabo licenčne programske opreme prispevajo k večji gospodarski rasti, poleg tega pa se izognejo tudi številnim grožnjam in pravnim tveganjem, ki so posledica uporabe nelegalne programske opreme. V Sloveniji so že poznani primeri, kjer so podjetja po reviziji tržnega inšpektorja ali strokovnjakov iz BSA za nelegalno programsko opremo plačevala visoke kazni - od nekaj 100 do več 1.000 evrov, hkrati pa so morala takoj kupiti še vse potrebne licence. Lastništvo nelegalne programske opreme prinaša tudi vrsto drugih tveganj: pomanjkljivo delovanje, padec učinkovitosti in prekinitev poslovnega procesa. Za nelegalno programsko opremo namreč ni na voljo na primer varnostnih in funkcionalnih nadgradenj, tehnične podpore in podobno. Ko se podjetje znajde v takih okoliščinah navsezadnje trpi tudi njegov ugled, saj BSA o kršitvah redno obvešča medije.

"Uporaba nelegalne opreme oziroma piratstvo se ne izplača. Glede na višino kazni in izgube, ki jih taka oprema ustvarja, vsaka namestitev predstavlja visoko poslovno tveganje. Samo lastništvo legalne programske opreme bo uporabnikom zagotovilo vso vrednost naložbe, od varnosti in zanesljivosti do vseh drugih pridobitev, ki vplivajo na dobro uporabniško izkušnjo," je povedala Majda Kavšček iz podjetja KOPA.

Kopa je za podjetja, ki želijo urediti stanje na področju programske opreme v smeri obvladovanja tveganj rabe nelegalne programske opreme pripravila posebno ponudbo, s katero podjetja odpravijo tveganja ter hkrati uporabnikom zagotovijo učinkovito delovno okolje. Strokovnjaki iz Kope v sklopu te storitve popišejo strojno in programsko opremo ter po izvedbi analize obstoječega stanja izdelajo poročilo s priporočilom. Dodana vrednost tega priporočila je, da vključuje standardizacijo delovnega mesta (opredelitev programske opreme in storitev za posamezno delovno mesto, omejitev pravic uporabnikov ...), poveča razpoložljivost uporabniških namizij ter pohitri odziv in odpravljanje okvar.

Čeprav uporabniki vedno bolj cenijo legalno programsko opremo, se po podatkih BSA stopnja uporabe nelegalne programske opreme v Sloveniji ne znižuje. Med najbolj pogostimi načini piratstva je bil nakup ene licence programske opreme in namestitev na različne računalnike. V letu 2010 je tržna vrednost nelegalnih namestitev programske opreme v Sloveniji znašala 47 milijonov USD, pri čemer je bilo 47 odstotkov nameščene programske opreme piratske.

»Pri nelegalni programski opremi je zelo verjetno, da vas bo pustila na cedilu, računalnike in informacije, shranjene na njih, pa naredila neuporabne. Če uporabljate nelegalno programsko opremo, nimate nobenega jamstva glede kvalitete in brezhibnosti programov, torej bo vsakršna škoda, ki jo boste imeli zaradi uporabe takih programov, izključno problem vašega podjetja. Piratske kopije programov pa so tudi primarni vir računalniških virusov, ki lahko uničijo pomembne podatke podjetja.« vir: BSA

Za vse informacije in popis optimalne rabe programske opreme se lahko obrnete na majda.kavscek@kopa.si

 

Poglejte tudi  Upravljanje s programsko opremo 

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)