Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
torek, 24.4.2012

Stroški pod nadzorom

Uspešno načrtovanje in spremljanje stroškov odločilno vpliva  na uresničevanje kriznih gospodarskih načrtov ter upravljanje likvidnosti v časih ploske rasti ali celo upadanja prodaje.

Gospodarska kriza je zaradi upadanja prodaje vplivala na zmanjšanje prihodkov v podjetjih. Ker je sorazmerno s prihodki treba zmanjšati tudi stroške, je v tem času  še kako potreben dobro zasnovan nadzor nad stroški. Načrtovanje in spremljanje stroškov po stroškovnih mestih do najmanjše podrobnosti pomaga obvladovati stroške in ukrepati v pravem trenutku, istočasno pa omogoča odkrivanje poslovnih področij, kjer se stroške še lahko zmanjša.

Menedžerji morajo biti usmerjeni v  prihodnost, pri tem pa misliti in delovati ciljno in koristno. Pri zagotavljanju dolgoročnega razvoja in obstoja podjetja je izredno pomembna vloga stroškov. Poznavanje stroškov je odločilnega pomena za razvoj in poslovno uspešnost družbe, pri čemer se nepotrebne stroške lahko odkrije samo z ustreznim merjenjem in obdelavami. Zato bi moralo vsako podjetje razviti tako strateško načrtovanje, v katerem igrajo pomembno vlogo načrtovanje in kontroling stroškov kot tudi stroškovno računovodstvo, ki zagotavlja podatke o realizaciji.

Za učinkovito obvladovanje stroškov je treba  najprej poskrbeti za čim bolj natančno načrtovanje, po zaključenem obdobju pa kontrolo dejanskih stroškov poslovanja. Učinkovita kontrola nad stroški nam omogoča, da pravočasno ugotovimo vzroke odstopanja od načrtovanih  stroškov in ustrezno reagiramo na tisti del stroškov, ki presegajo naša pričakovanja ali načrte.

Z nadgradnjo smo takšen način spremljanja in nadzor nad stroški zagotovili tudi v Kopi. Da bi bil uspeh še boljši, smo tako načrtovanje  kot pregled razširili še po posameznih stroškovnih mestih, kar nam omogoča še podrobnejše načrtovanje. Podatki za spremljanje stroškov (realizacija) se generirajo samodejno in sočasno z evidentiranjem in knjiženjem prejetih računov v finančnem računovodstvu, kar omogoča hitrejše ukrepanje, bolj učinkovito zmanjševanje stroškov in s tem izboljšanje poslovanja podjetja.

V kolikor vas zanima, kako smo to rešili v praksi, se obrnite na Matjaža Jurjeca. matjaz.jurjec@kopa.si
02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)