Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
torek, 26.6.2012

ERP sistemi morajo znati tekoče govoriti z »internetom«

Internet je zakladnica informacij, ki imajo veliko poslovno vrednost, če so kredibilne, na voljo v pravem trenutku in povezane z aktivnostmi v poslovnih procesih.

Tako kot se od ljudi pričakuje, da govorijo jezik, s katerim se lahko sporazumevajo tudi preko meja, se to pričakuje tudi od ERP sistemov. Časi, ko je bil ERP sam sebi zadosti, so že dolgo mimo. Vizionarji na področju razvoja sistemov ERP vedo, da bo poslovni infomracijski sistem, ki bo znal z medmrežja dobiti pravi odgovor, prijaznejši in zanesljivejši, pri čemer bo ustvarjal nove poslovne potenciale.

Poglejmo si nekaj scenarijev, ki odkrivajo potenciale ERP-sistemov, ki razumejo jezik medmrežja. ERP sistem pogleda, kakšno bo vreme čez vikend in spomni prodajalca, da bo več piknikov in s tem potencialna možnost, da na to spomni kupca in zato proda več?
  1. Ob odpremi se samodejno sproži poizvedba o boniteti kupca. Skladiščnik takoj dobi obvestilo, da je kupec, za katerega natovarja blago, neplačnik ali celo od prejšnjega dne v stečaju.
  2. HRM-sistem pogleda na borzo kadrov in opozori kadrovika o pojavu ustreznega kandidata za zaposlitev.
Čeprav je takšen način dela morda trenutno znanstvena fantastika, je realno izvedljiv. Omogoča ga tehnologija jezika XML, ki omogoča, da se XML izrazi izmenjavajo tako, da ga lahko vsi uporabljalo.

Tako kot za ljudi, velja tudi za ERP sisteme:  več jezikov znaš, več veljaš. V Kopi XML že uporabljamo za različne integracije ERP sistema in drugih aplikacij prek spletnih storitev. Sedaj pa se tega jezika uči naš ERP sistem, zato da bi komuniciral z medmrežjem. Zavedamo se njegovih zmožnosti in imamo ideje, kako jih uporabiti na tak način, da bo imel vrednost za uporabnike. Že v bližnji prihodnosti tako lahko pričakujemo, da bo KOPA ERP globalen poslovni sistem tudi z vidika obvladovanja medmrežnih informacij.

Več informacij: Domen Ocepek (domen.ocepek@kopa.si)

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)