Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
sobota, 30.6.2012

Konec glavobolov pri uporabi mobilnega interneta v EU

Evropska Unija je določila najvišje cene za dostopanje do interneta prek mobilnega telefona, kar bo bistveno znižalo doslej vrtoglave cene podatkovnega gostovanja in skupaj z ostalimi pocenitvami do 75-odstotne prihranke pri uporabi mobilnih storitev v tujini.

Nova uredba EU prvič določa  zgornjo mejo cene za „podatkovno gostovanje“, tj. prenos podatkov z interneta prek mobilnega telefona. Zato se bo s 1. julijem 2012  znatno pocenila uporaba interneta prek mobilnega telefona za dostopanje do zemljevidov, videoposnetkov, fotografij, družabnih omrežij in elektronske pošte med potovanjem po državah članicah EU. Novi predpisi bodo znižali tudi cenovne zamejitve za govorne klice in kratka sporočila.

Izboljšana uredba EU o gostovanju v mobilnih omrežjih bo, ob upoštevanju klicev, sporočil SMS in prenosa podatkov, potrošnikom v primerjavi s cenami iz leta 2007 skupno omogočila 75-odstotne prihranke za različne storitve med mobilnim gostovanjem. Tako bodo predpisi v zvezi s podatkovnim gostovanjem poslovnežem, ki potujejo po EU, omogočili prihranek več kot 1.000 evrov na leto. Družine, ki bodo letni dopust preživele v drugi državi EU, pa lahko računajo na prihranek najmanj 200 evrov.

Nove cenovne zamejitve za uporabnike mobilnih storitev, ki bodo veljale od 1. julija 2012, so:
  • 29 centov na minuto za odhodne klice + DDV,
  •  8 centov na minuto za prejete klice + DDV,
  •  9 centov za kratko sporočilo +DDV,
  • 70 centov na megabajt (MB) za prenos podatkov oziroma brskanje po internetu med potovanjem v tujini (obračunano na porabljen kilobajt) + DDV.
Julija 2009 je pri mnogih operaterjih prenos podatkov stal več kot 4 evre na megabajt, zdaj pa bodo te cene približno šestkrat nižje. Do leta 2014 bo zaradi nadaljnjega nižanja cen maksimalna cena prenosa podatkov znašala le 20 centov na megabajt (brez DDV), kar bo pomenilo 90-odstotni prihranek v primerjavi z marsikatero sedanjo ponudbo.

Omrežni operaterji lahko, če želijo, ponudijo nižje cene. Cenovne zamejitve so le maksimalni strošek in delujejo kot varovalo, konkurenca pa bi cene storitev morala znižati.

Ukrepi, ki začnejo veljati 1. julija, so prvi v vrsti postopno nižajočih se cenovnih zamejitev, na koncu pa bodo privedli do novega sistema, v okviru katerega bo na trgu več izbire, konkurence in novih zanimivih ponudb za mobilno gostovanje, saj bodo potrošniki imeli možnost izbrati ločeno ponudbo za gostovanje, bodisi preden se bodo podali na potovanje bodisi v samem kraju dopustovanja, podobno kot že sedaj izbirajo brezžična omrežja. Ta možnost bo na voljo od 1. julija 2014.

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)