Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
nedelja, 24.6.2012

Naložbe v zasebne oblake spodbujajo zahteve po zniževanju stroškov in povečanju učinkovitosti

IDC na osnovi raziskave trendov glede računalništva v oblaku napoveduje, da se bo zahodnoevropsko tržišče sistemov za zasebne računalniške oblake, kar vključuje strojno in programsko opremo, storitve in komunikacijska omrežja,  naslednjih pet let povečevalo za 23,2 odstotka letno ter naj bi leta 2012 ustvarilo za 7,9 milijarde ameriških dolarjev prihodkov.

Kot pravijo v IDC-ju, rast povpraševanja po sistemih za zasebne oblake temelji predvsem na zahtevah po zniževanju stroškov in povečanju učinkovitosti ter dolgoročni usmeritvi k zagotavljanju večje prožnosti. Oblikovanje zasebnih oblakov naj bi pri tem vključevalo vse dele IT infrastrukture, od strojne in programske opreme do upravljanja, omrežij in različnih storitev.

Med tremi najpomembnejšimi ugotovitvami raziskave so:  
  • večina podjetij je še vedno v zgodnji fazi uporabe oblakov - tipično oblak testirajo oziroma uvajajo eno ali več oblačnih storitev za izbrane uporabnike, pri čemer ne uvajajo oblačnih storitev v zares velikem obsegu;
  • povpraševanje po paketnih zasebnih oblakih raste, pri čemer gre za vnaprej konfigurirane strežnike, pomnilnike, omrežje in upravljanje, kar pohitri implementacijo in zmanjša potrebe po storitvah;
  • računalništvo v oblaku je postalo kritičen del strategije IT za večino organizacij v regiji EMEA v naslednjih dveh do treh letih.
 Povpraševanje po zasebnih oblakih spodbujajo ne nazadnje pomisleki glede varnosti, zakonskih zahtev in lokacije podatkov, ki predstavljajo glavne ovire pri uporabi javnih oblakov. Pri IDC-ju so zapisali še, da bo za uspešnost tržišča pomemno partnersko sodelovanje med tehnološkimi in storitvenimi ponudniki, saj se bo največ povečevala uporaba gostujočih zasebnih oblakov.

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)