Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
četrtek, 28.6.2012

Koroško znanje za povečanje poslovne uspešnosti

Na Koroškem že več kot 30 let deluje eden vodilnih proizvajalcev poslovnih programov in drugih informacijskih rešitev za velika podjetja KOPA d. d.. Podjetje že ves čas svojega obstoja uspešno konkurira svetovnim proizvajalcem poslovnih rešitev, danes pa so njegovi dosežki že postali referenčni primeri dobrih praks za podjetja v Sloveniji in po svetu.

Objavljeno v Časniku Finance, 28. 6. 2012.

O dosedanjih uspehih ter o načrtih za prihodnje smo se pogovarjali z novim direktorjem družbe  KOPA, Marjanom Gobcem, ki je krmilo podjetja prevzel v začetku letošnjega leta, prej pa je v podjetju več kot 20 let vodil prodajo in marketing.

Najprej vam čestitamo k novemu imenovanju. Prevzem vodenja podjetja s tako tradicijo je zagotovo velik izziv, po drugi strani  pa tudi časi niso najbolj rožnati. Kaj ste najprej naredili kot direktor?

Najlepša hvala za čestitko. Kopa je v 30 letih uspešno premagala že marsikatero težavno obdobje in ponosen sem, da sem zadnjih dobrih 20 let pri tem tudi sam sodeloval. Uspelo nam je zgraditi kakovostno ekipo, ki je po znanju in izkušnjah povsem konkurenčna največjim svetovnim proizvajalcem poslovnih informacijskih sistemov.

Moja prva pomembna naloga je bil zaključek projekta v Bolgariji in celovita prenova informacijske podpore v velikem slovenskem podjetju. Z uspešnim zaključkom teh dveh velikih projektov je KOPA v zadnjih nekaj mesecih znova dokazala, da je zaupanja vreden partner in tako poslala dober signal vsem bodočim investitorjem.

Seveda tudi na lastni koži občutimo težave, s katerimi se v gospodarski krizi spopadajo slovenska podjetja. Na upad velikih projektov smo se odzvali z okrepitvijo razvoja novih inovativnih rešitev ter s povečanjem kompetenc na vseh ključnih področjih: pri prodaji, v razvoju in podpori uporabnikom. Strateško smo se usmerili v razvoj rešitev, ki kupcem dejansko pomagajo odpraviti poslovne probleme, omogočijo bolj učinkovito delo in prinesejo visoko dodano vrednost. Danes ni več dovolj, da znamo namestiti neko programsko rešitev ali nov strežnik, temveč moramo vedeti zakaj to delamo in kakšni so pričakovani rezultati.

Uspešna slovenska podjetja se pogosto zanašajo na tuje tehnologije. Kaj to pomeni za Kopo?

Lahko rečem samo ni vse zlato, kar se sveti. Glejte, podjetja, ki zaupajo domačemu znanju, dobijo v Kopi kredibilnega strateškega partnerja. V skupini Mlinotest smo na primer izvedli celovito prenovo informacijskega sistema, kar je vključevalo namestitev celotnega nabora naših programskih rešitev, rešitve za elektronsko in mobilno poslovanje, sistem za podporo pri upravljanju sredstev in storitev ter prenovo informacijske infrastrukture za vsa podjetja v skupini. Skratka, gre za enega največjih informacijskih projektov v slovenskem gospodarstvu v zadnjih letih, kar dokazuje, da imamo tako znanje kot tudi kritično maso ljudi, s katerimi uspešno pariramo globalni konkurenci.  

Kako ocenjujete sodelovanje Kope z lokalnim gospodarstvom. Prepričan sem, da podjetjem na Koroškem lahko veliko ponudite?


Imate prav, koroškim podjetjem zagotavljamo dobre prakse, s katerimi lahko postanejo bolj učinkovita in konkurenčna. Moram pa poudariti, da tudi z domačim gospodarstvom že dobro sodelujemo. Na območju koroške regije imamo v kar nekaj proizvodnih podjetjih nameščen praktično celoten nabor naših rešitev, od informacijske infrastrukture do poslovnih in proizvodnih sistemov ter podpore vodenju vzdrževanja. V osrednji zdravstveni ustanovi, Splošni Bolnišnici Slovenj Gradec, na primer poleg poslovne informatike skrbimo za celotno računalniško komunikacijsko omrežje. V zadnjem času pa vedno bolj sodelujemo s podjetji pri iskanju informacijsko podprtih rešitev za povečanje učinkovitosti temeljnega proizvodnega sistema. Tako si upam trditi, da tudi z našo pomočjo koroška podjetja postajajo vedno bolj konkurenčna. Lep primer sta podjetji Akers Valji z Raven ter Monter iz Dravograda.

Ste razvojno podjetje, koliko inovacij letno ustvarjate in v katero smer gre po vašem mnenju razvoj poslovnih programov?


V letu 2011 smo ustvarili 515 izboljšav ter 23 novih funkcionalnosti, med njimi tudi 9 novih programskih izdelkov. Razvoj poslovnih programov gre v smeri vedno večje avtomatizacije procesov, vgrajene inteligence ter v različne pristope za obvladovanje tveganj, predvsem na področju sledljivosti, tako pri poslovanju kot pri proizvodnji in logistiki. Zagotovo se bodo podjetja še bolj ukvarjala z racionalizacijo in obvladovanjem stroškov. Idej nam ne manjka. Tako smo na primer pri implementaciji sistema za vzdrževanje v največjem bolgarskem rudniku zlata in bakra Čelopeć projekt razširili še s podporo za budžetiranje in kontroling načrtovanih in nenačrtovanih vzdrževalnih posegov.

Za konec, kaj bi svetovali slovenskim podjetjem?

Predvsem naj bolj zaupajo v domače znanje in naj vrednotijo naložbe v informacijske tehnologije glede na poslovni učinek. Tako bodo velikokrat za manj denarja, dobili več, ohranili bodo fleksibilnost in uspešno racionalizirali poslovanje, hkrati pa bodo prispevali k nadaljnjemu razvoju slovenske informatike, ki v mnogo čem že sedaj prednjači v svetu.

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)