Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
sreda, 1.8.2012

HP dobil tožbo proti Oraclu glede razvoja za procesorje Itanium

Uporabnikom strežnikov HP s procesorji Intel Itanium bodo morda kmalu na voljo nove različice Oraclovih programskih izdelkov na področju podatkovnih zbirk.

22. marca lani je Oracle uradno objavil, da ne bo več razvijal programske opreme s podporo procesorjem Intel Itanium. Razlog je bil predvsem ta, da se je Intel osredotočil na razvoj procesorjev x86, tehnologija Itanium pa naj bi počasi zaključila svoj življenjski cikel. V Oraclu  so ob tej najavi napovedali, da bodo ohranili podporo za produkte, ki že delajo na strežnikih s procesorji Itaniumu.

Zgodba z Oraclom pa le ni bila tako enostavna. Številni uporabniki, ki so investirali v visoko zmogljive strežnike HP s procesorji Itanium, so bili globoko razočarani nad Oraclovo odločitvijo. HP-ju naj bi se to poznalo tudi pri prodaji strežnikov. V podjetju so tako ocenili, da jim je Oraclova odločitev ustvarila za 4 milijarde dolarjev škode. Ker naj bi se Oracle 20. septembra 2010 zavezal razvoju novih verzij programske opreme za podatkovne zbirke na HP-jevih strežnikih s procesorji Itanium je slednji vložil tožbo na sodišču v Santa Clari, Kalifornija. To je v razsodbi minuli teden ugotovilo obstoj omenjene pogodbe in Oraclu naložilo naslednje:

1.    Sodišče je odločilo v prid HP in proti Oracle tako glede kršitev pogodbe kot tudi ukrepov, ki jih je s tem v zvezi uvedel HP.
2.    Pogodba, ki so jo 20. septembra 2010 sklenili HP, Oracle in g. Hurd, zavezuje Oracle k nadaljnjemu zagotavljanju produktnih sklopov za strežnike, ki temeljijo na platformi Itanium, in ne podeljuje družbi Oracle  pooblastil, da se sama odloči, ali bo to storila ali ne.
3.    Besedna zveza »produktni sklop« pomeni programske rešitve družbe Oracle, kot so bili na voljo na Itanium strežnikih družbe HP v času, ko je Oracle podpisal pogodbo, torej 20. septembra 2010, vključno z novimi izdajami, verzijami in posodobitvami teh rešitev.
4.    Oracle je zavezan k zagotavljanju svojih produktov za Itanium strežniške platforme družbe HP dokler bo HP imel strežnike s platformo Itanium vključene v svojo ponudbo.
5.    Oracle mora prilagoditi svoje produkte HP strežnikom s platformo Itanium na lastne stroške.

Vir: HP

V kolikor vas zanima več informacij glede Oraclovih rešitev za HP strežnike s procesorji Itanium, se obrnite na Bojana Javornika (bojan.javornik@kopa.si).

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)