Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
petek, 14.9.2012

Kako varen je vaš WiFi?

Povezovanje v javno brezžično omrežje je čisto vsakdanja stvar, saj je na voljo na vsakem koraku. Pomaga nam pri osvobajanju od delovne mize in omogoča delo na poti, pogosto pa je še brezplačno. Vendar ali nam zagotavljajo tudi varnost?

Po napovedih bo leta 2015 vzpostavljenih kar 120 milijard brezžičnih internetnih povezav. Wi-Fi dostopne točke postajajo storitve, ki jih marsikatero podjetje uporablja kot konkurenčno prednost pri pridobivanju kupcev. Gre za odprta omrežja, ki so zato ranljiva za varnostne grožnje. Ne morejo vam zagotavljati varnosti. Ko se priklopite na takšno nezavarovano omrežje, lahko vsak potencialni heker dostopa do vašega računalnika in vseh internetnih dejavnosti. E-pošta, spletni naslovi, gesla, varnostne kode in druge informacije so na dlani hekerjem, ki morda prežijo na istem omrežju.

Svojo varnost v javnem omrežju lahko izboljšate

Če želite povečati varnost vaših podatkov, ko uporabljate javna brezžična omrežja, se držite naslednjih petih navodil.
 
1. Uporabljajte šifriranje in https
Če pošiljate osebne informacije, jih pošiljajte samo na strani, do katerih dostopate prek https, in ne http. Poleg tega datoteke, ki jih pošiljate prek takih omrežij zašifrirate z uporabniškim imenom in geslom. Podobno naredite tudi pri e-pošti in v nastavitvah določite https ali druge možnosti za varno povezovanje. Poleg tega bodite pazljivi pri uporabi programske opreme, saj ta v veliko primerih po izvedeni overovitvi uporabnika preide na navadno http povezavo, predvsem zaradi oglaševanja, kar lahko hekerji s pridom izkoristijo.
 
2. Namestite požarni zid
Požarni zid ščiti omrežja in naprave pred nepooblaščenim razdeljevanjem datotek ter v računalniku zaustavlja vse potencialno nevarne prihajajoče informacije. Vsi računalniki z operacijskim sistemom Windows že imajo vgrajen požarni zid, poskrbite le, da ga vklopite – še posebej, ko ste v javnosti.
 
3. Zagotovite si povezavo VPN
Za večjo poslovno varnost, še posebej pri dostopanju do poslovnih aplikacij, je smiselno vzpostaviti povezavo VPN (virtual private network), ki vzpostavi šifriranje podatkov med vašo napravo in internetom, tudi ko uporabljate nevarovana omrežja.
 
4. Izklopite brezžično povezovanje
Ko ste v javnosti in internetne povezave ne rabite, izključite zmožnost brezžične povezave. V nasprotnem primeru se lahko vaša naprava poveže v nevarno omrežje, ne da bi sploh za to vedeli.
 
5. Uporabljajte zdravo pamet
Lahko bi rekli raje varnost kot obžalovanje, zato pri svoji mobilnosti ne postavljajte udobnosti vedno na prvo mesto. To pomeni, da je pri uporabi javnih omrežij smiselno upoštevati:
  •  izogibajte se transakcij, ki zahtevajo veliko osebnih informacij, na primer nakupovanje ali e-bančništvo
  •  izogibajte se posredovanju podatkov s kreditnih kartic ali matičnih podatkov
  • uporabljajte različna uporabniška imena in gesla za različne aplikacije
  • redno brišite piškotke – ti so zapomnijo uporabniška imena in gesla
  • izpišite se s spletnih strani, ko jih prenehate uporabljati
  • nastavite v računalniku, da morate potrditi dostop do omrežja, preden se povežete
  • onemogočite razdeljevanje datotek in tiskalnikov, ko ste izven pisarne

Če boste sledili tem napotkom, boste bistveno zmanjšali tveganja in si omogočili varnejšo uporabo javnih brezžičnih omrežij. Tako boste lahko delovali mobilno, neodvisno in postali še bolj učinkoviti.

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)