Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
petek, 11.1.2013

V letu 2013 še vedno skromni pri strateških vlaganjih v IT

Zadnja raziskava analitične hiše IDC, v kateri je sodelovala tudi KOPA, je pokazala, da se bo potrošnja na trgu informacijskih tehnologij v letu 2013 povečala za 3,4 odstotka.

Po podatkih analitične hiše IDC je v letu 2012 celotno tržišče IT v Sloveniji v primerjavi z letom 2011 upadlo za 1,9 odstotka (merjeno v ameriških dolarjih), čeprav so napovedi kazale le 0,4-odstotni upad. Potrošnja je upadla v večini od desetih obravnavanih tržnih segmentov, razen v segmentu tablic, programske opreme, pametnih telefonov in omrežne opreme.Slovenske organizacije so v letu 2012 kar 63 odstotkov svojih proračunov za IT namenile vzdrževanju, 19 odstotkov pa nadgradnjam. V letošnjem letu se bodo izdatki za vzdrževanje bistveno znižali in predstavljali 45 odstotkov porabe, medtem ko bodo izdatki za nadgradnje povprečno znašali 38 odstotkov proračunskih sredstev za IT. Strateška vlaganja v IT bodo ostala na enaki ravni kot 2013, zanje pa bodo slovenske organizacije namenile povprečno 17 odstotkov za IT razpoložljivih finančnih sredstev.

Kot ugotavlja IDC povpraševanje po IT upada v skoraj vseh vertikalah, še posebej pa je to občutno na strani državne uprave. Kljub temu za leto 2013 napoveduje 3,4-odstotno medletno rast potrošnje za IT (merjeno v ameriških dolarjih), kar je za dobrih 17 odstotkov nižje od napovedi pred slabim letom (4,1 %). Počasi naj bi glede na vrednost rasli vsi segmenti IT, razen naprav za tisk in monitorjev. Potrošnja za IT bo predvidoma najbolj rastla med malimi in srednje velikimi podjetji, predvsem pa v “blue chip” podjetjih. Potrošnja domačih uporabnikov bo ponovno upadla, precej nižje pa bodo tudi investicije države in podjetij v državni lasti.

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)