Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
petek, 1.3.2013

Osnove varnosti v socialnih omrežjih

Socialna omrežja so vedno bolj vroča, vendar prinašajo vrsto novih tveganj za zlorabe. Oglejte si nekaj napotkov, kako poskrbeti za svojo varnost pri druženju v socialnih omrežjih.


Facebook uporablja že več kot milijarda ljudi, Google + ima prek 235 milijonov aktivnih uporabnikov, Twitter je lani poleti presegel mejo 200 milijonov aktivnih uporabnikov, več kot 200 milijonov pa je bilo nedavno vpisanih v LinkedIN. Raba socialnih omrežij torej samo še narašča, vendar razmeroma enostavno dostopanje do podatkov uporabnikov bistveno povečuje varnostna tveganja.

Poglejmo si nekaj napotkov, kako bolj varno uporabljati socialna omrežja.

1. Bodite pazljivi pri uporabi aplikacij
Še posebej na Facebooku je na voljo veliko aplikacij, ki dostopajo do vaših osebnih podatkov. Ne odzivajte se vsevprek na povabila v aplikacije in prej preverite, ali so morda na seznamu tistih, ki vam bodo ustvarjale neželeno pošto.

2. Prezrite tujce
V realnem življenju ste pazljivi pri komunikaciji s tujci, zakaj ne bi bili tudi na Facebooku ali Twitterju? Vsakič, ko se vam ponudi za stik nekdo, ki ga še niste srečali ali ga ne poznate, gre morda za spemerja. Najbolje, da takšno osebo v celoti prezrete – že samo odgovarjanje na sporočilo iz radovednosti takšni osebi odpre dostop do vaših podatkov.

3. Omejite svoje informacije
To je mogoče samoumevno, vendar opozorilo ni nikoli odveč. Zagotovite si diskretnost pri spletni komunikaciji. Osebnih naslovov, finančnih informacij, telefonskih številk in drugih občutljivih informacij nikoli ne prikazujte na svojem javnem profilu – niti na zidu, v čivkih ali zasebnih sporočilih!

4. Zavarujte svoje omrežje
Facebook je na primer priljubljena tarča za vdiranje v zasebnost. Spletne banke, trgovine in druge spletne strani so že omogočili varno brskanje prek protokola https. To si lahko zagotovite tudi pri uporabi Facebooka, samo nastaviti ga morate – v varnostnih nastavitvah računa. Hkrati se lahko odjavite iz Facebookovega iskanja, podobno v Twitterju nastavite, da vaša sporočila lahko vidijo samo prijatelji, ne pa tudi spemerji, tržniki in hekerji.

5. Zavarujte svoje geslo
To je še vedno med najbolj žgočimi problemi. Šibka gesla omogočajo zelo enostavno ugrabljanje profila, zato poskrbite, da bo geslo zapleteno – kombinacija velikih in malih črk, posebnih znakov in številk. In ne uporabljajte istega gesla za različna socialna omrežja.

6. Ne klikajte na pamet
Spletne strani so polne različnih gumbov, bliskajočih sličic, premikajočega se besedila in povezav. Zapomnite si, kar je na videz lahko neškodljiv oglas, morebiti vodi do škodljive programske kode ali celo virusa. V Twitterju pa na primer skrajšani naslovi URL (bit.ly) zabrišejo izvod povezave, kar onemogoča predvidevanje njene vsebine.

Pa srečno!

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)