Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
ponedeljek, 11.2.2013

Office 365: varnost ni vprašanje!

Ko razmišljate o tem, da bi izvajanje poslovnih aplikacij ter s tem povezano shranjevanje in upravljanje podatkov zaupali zunanjemu ponudniku storitev, seveda morate misliti na varnost, zaščito podatkov, zaupnost in lastništvo podatkov.

Microsoft® Office 365 zagotavlja kakovostne storitve računalništva v oblaku podjetjem vseh velikosti, pri čemer jim omogoča prihranek časa in denarja ter razbremenitev dragocenih kapitalskih in človeških virov. Storitev združuje zbirko namiznih aplikacij Office z Microsoftovimi oblačnimi storitvami za komunikacijo in sodelovanje: Microsoft Exchange Online, Microsoft SharePoint® Online in Microsoft Lync™ Online.

Zaupanja vredna varnost

Microsoft v sklopu storitev Office 365 uporablja celovit pristop k varovanju vaših podatkov na fizični in logični ravni. Njegova naložba v varne podatkovne centre je znašala kar 2 milijardi dolarjev, varnost pa je ena ključnih usmeritev že pri samem razvoju storitev in programske opreme.

Celovita obravnava

Office 365 ponuja varen dostop z različnih platform in naprav, kakor tudi vrhunske tehnologije za zaščito pred neželeno pošto in virusi, ki se samodejno posodabljajo ter tako varujejo pred najnovejšimi grožnjami. Ker so te rešitve vgrajene v storitev, zmanjšate čas in stroške, povezane z varovanjem svojih informacijskih sistemov. Ob tem storitev omogoča preprosto upravljanje dovoljenj, pravilnikov in možnosti prek spletnih administracijskih in upravljavskih nadzornih plošč, tako da funkcionalnosti nastavite v skladu s svojo varnostno politiko.

Cenovno ugodno varnostno shranjevanje podatkov

Pri vsakodnevnem poslovanju se ustvarja velik prirast podatkov, zato varnostno kopiranje in ponovna vzpostavitev podatkov danes predstavljata velik strošek za podjetja. Organizacije potrebujejo razširljive in stroškovno učinkovite rešitve, ki jim bodo zagotavljale stalno razpoložljivost podatkov. Podatki, ki jih uporablja Office 365, so shranjeni v Microsoftovem omrežju visoko razpoložljivih podatkovnih centrov, strateško nameščenih po vsem svetu. Centri so bili zgrajeni tako, da ščitijo storitve in podatke pred škodo, pa naj gre za naravno katastrofo ali nepooblaščen dostop. Zahvaljujoč redundančnim sistemom je mogoče vpeljati posodobitve, ne da bi prekinili delo uporabnikov. Na logični ravni je sistem zaščiten z napredno izolacijo podatkov, stalnim nadzorom ter široko paleto drugih priznanih praks in tehnologij. Vse naloge, povezane s fizično in logično varnostjo, se izvajajo v podatkovnih centrih, s čimer se bistveno zmanjša čas, ki bi ga potrebovali za zagotavljanje varnosti svojih podatkov in sistemov.  

Zasebnost in zaupnost

Pri uporabi storitev Office 365 ostanete lastnik svojih podatkov. Če se odločite, da želite prenehati uporabljati storitev Office 365, so vam 90 dni na voljo omejene funkcionalnosti, ki vam zadoščajo, da izvozite vse svoje podatke in dokumente. Microsoft prav tako zagotovi številna obvestila, preden zbriše podatke strank.
 
Čeprav je Office 365 storitev za več uporabnikov, je zasebnost vsakega uporabnika 100-odstotna. Shranjevanje in obdelava podatkov sta logično ločena med strankami s pomočjo specializirane tehnologije imeniških storitev Active Directory, razvite posebej za ta namen. Za organizacije, ki želijo dodatno ločitev podatkov, pa je na voljo različica storitve Office 365, pri kateri so podatki shranjeni tudi na povsem ločeni strojni opremi.

Povsem varen dostop

Za razliko od namestitve v podjetju, kjer so podatki shranjeni za požarno pregrado in je do njih mogoče dostopati prek navideznega zasebnega omrežja (VPN), je Office 365 zasnovan za varen dostop prek interneta. Obstajata dve možnosti identifikacije uporabnikov: uporabniški račun za spletne storitve ali uporabniški računi, posredovani iz drugih sistemov. V prvem primeru uporabniki ustvarijo račun za Microsoftove spletne storitve za uporabo storitve Office 365, uporabniki pa se v vse svoje storitve Office 365 prijavijo z enotnim uporabniškim imenom in geslom.

Lahko se odločite tudi za posredovanje identifikacije, ki uporablja storitve strežnika Microsoft Windows Server 2008 za avtentikacijo uporabnikov storitev Office 365, pri čemer se uporabniki prijavljajo s svojim poslovnim uporabniškim imenom in geslom. V tem primeru se identitete upravljajo le na lokaciji podjetja. To organizacijam omogoča tudi uporabo avtentikacije z dvema dejavnikoma (poleg gesla se uporabljajo tudi pametne kartice ali biometrični dejavniki), kar zagotavlja bistveno višjo raven varnosti.

Ne glede na način prijave so internetne povezave do storitve Office 365 šifrirane s 128-bitnim standardom SSL/TLS ter z varnostnimi ukrepi na ravni vsebine S/MIME. Poleg šifriranja z javnimi ključi in digitalnimi podpisi je možna tudi zaščita upravljanja dostopa do informacij Information Rights Management za omejitve, kdo lahko dostopa in opravlja določena dejanja na dokumentih, elektronski pošti in celo glasovnih sporočilih.

Za več informacij o varnosti storitev Office 365 vam je na voljo: Majda Kavšček (majda.kavscek@kopa.si)

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)