Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
petek, 7.6.2013

KOPA med koroškimi inovatorji leta 2012

KOPA je gostila cvet koroških inovacijskih podjetij, prejemnikov diplom in priznanj za najboljše inovatorje leta 2012.


SLOVENJ GRADEC, 7. 6. 2013. Podjetje KOPA je potrdilo svojo zavezo ustvarjalnosti in gostilo slavnostno podelitev priznanj Gospodarske zbornice za najboljše koroške inovatorje v letu 2012. Koroška podjetja so z 21 prijavljenimi inovacijskimi projekti potrdila, da se v regiji zavedajo pomena inovacij pri zagotavljanju poslovne uspešnosti in ohranjanju delovnih mest. Med njimi je z inovativnim sistemom za obvladovanje skladiščno-logističnih procesov sodelovala tudi KOPA, ki je zanj prejela srebrno plaketo. Nagrade sta podelila mag. Samo Hribar Milič, predsednik GZS, ter Tatjana Kupnik, direktorica Območne gospodarske zbornice Koroška.

Lahko bi celo rekli, da so inovacije na Koroškem doma. Podjetje KOPA ima na primer že več kot 30-letno zgodovino inovacij pri poslovnih informacijskih rešitvah. „Veseli nas, da smo za našo inovacijo prejeli srebrno plaketo. Zavedamo se, da je vlaganje v inovativnost zelo pomembno za dolgoročno uspešno poslovanje, še posebej v tako dinamični panogi kot so rešitve in storitve informacijskih tehnologij,“ je povedal Marjan Gobec, direktor KOPA d. d.

KOPA je na razpisu za najboljše koroške inovacije sodelovala z inovativnim informacijskim sistemom za obvladovanje skladiščno-logističnih procesov pri dimenzijskem vodenju zalog. Ta rešuje probleme pri obvladovanju izkoristka materialov ter njegovega razreza, istočasno pa omogoča dimenzijsko obvladovanje  zalog.  Gre za problem, ki je še posebej pereč pri maloserijski proizvodnji, kjer je cena vhodnega materiala eden ključnih parametrov končne cene izdelka. „Obvladovanje poslov v manjših serijah zahteva prilagoditev delovnih procesov in njihovo optimizacijo. Zaradi manjših serij je tudi bistveno težje optimizirati razrez materiala in s tem njegovo porabo,“ je povedal  Sandi Tomšič, vodja razvoja informacijskega sistema za obvladovanje skladiščno-logističnih procesov pri dimenzijskem vodenju zalog projekta v KOPA d. d. Takšna podjetja se zaradi neustreznega obvladovanja zalog srečujejo tudi z za več kot 30-odstotkov večjo porabo materiala v primerjavi s konkurenčnimi podjetji.

Informacijski sistemom za vodenje logistike po dimenzijah, ki je že del Kopine ponudbe logističnih rešitev, so najprej uporabili v podjetju Puro tehnika. Z njim so si zagotovili ustrezno stanje zalog z dimenzijami in lastnostmi posameznega kosa, hkrati pa tudi informacijski pregled nad nahajališčem oziroma lokacijo materiala v skladišču in vpogled v dejansko stanje zalog na lokacijah v skladišču. Zaradi boljšega nadzora vračila materiala iz proizvodnje so bistveno izboljšali izrabo materiala, pri čemer so zmanjšali odpad za 9%. Poleg tega so tudi zmanjšali zaloge ter optimizirali naročanje dobaviteljem. Prek možnosti rezervacije in razporejanja materiala na potrjene delovne naloge so v Puro tehniki izboljšali načrtovanje materialnega toka. Z odpravo mesečnih inventur pa so pridobili več časa za proizvodnjo, kar je dodatno prispevalo k večji produktivnosti podjetja in izboljšanju konkurenčnosti.


02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)