Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
petek, 31.1.2014

Z razvojnim inkubatorjem do hitrega razvoja inovativnih poslovnih rešitev

KOPA z agilnim razvojnim pristopom in vlaganji v inovacije povečuje konkurenčno prednost v ponudbi poslovnih informacijskih rešitev nove generacije.  V podjetju KOPA d. d. so  ustanovili razvojni inkubator, s katerim so okrepili raziskave in razvoj poslovnih aplikacij, ki temeljijo na uporabi najsodobnejših informacijsko komunikacijskih tehnologij in storitev. Z ustanovitvijo razvojnega inkubatorja želijo v podjetju povečati svojo konkurenčno prednost predvsem z vidika inovativnosti in uresničevanja zahtev po novi generaciji poslovnih rešitev.  

»Gre za razvoj in raziskave vezane na tehnološke trende in na pričakovane zahteve, ki se bodo v naslednjih letih pojavljale v gospodarstvu,« je dejal Domen Ocepek, vodja razvoja programske opreme v KOPA d. d. »Namen inkubatorja je še izdelava prototipov novih IT-rešitev in storitev, od katerih bomo tiste z največjo tržno vrednostjo ponudili tudi kupcem.«

V Kopi so z Razvojnim inkubatorjem želeli oblikovati kritično maso zagnanih ljudi in sestaviti tim, ki je sposoben prevzeti razvojno nalogo, rešiti probleme in ustvariti končen izdelek – poslovni program ali storitev. »Prek vključevanja različnih razvojnih oddelkov v inkubator smo pospešili izmenjavo in povezovanje znanja, ki je akumulirano v podjetju« je povedal Ocepek. Jedro razvojnega inkubatorja predstavlja šest razvojnikov ter dva člana, ki delujeta kot naročnika in skrbita za vsebino.

Vsi člani inkubatorja so izkušeni strokovnjaki, ki sicer opravljajo tekoče razvojne zadolžitve, enkrat tedensko pa v inkubatorju izvajajo projektne naloge. Uporabljajo agilni pristop pri razvoju programske opreme, ki temelji na metodologiji SCRUM. »Agilne metode, ki jih uporabljamo v inkubatorju, nam omogočajo, da lahko razvoj dovolj hitro podpre poslovno priložnost, kar pomeni, da na spremembe reagiramo hitro in usklajeno z naročnikom,« je še razložil Ocepek.

Bistvo agilnega pristopa je, da se razvijalci ne ukvarjajo z zahtevami, ki so bile postavljene na začetku in postanejo skozi spremembe na projektu neaktualne. Delo poteka v t.i. »šprintih«, kar pomeni, da se na začetku posamezne etape razvoja določi cilje  z vidika uporabnika, ki se jih nato  dosega skozi posamezen »šprint«. To omogoča, da sta ekipa in naročnik neprestano usklajena, namesto da se razvoj usklajuje periodično. Rezultat je odzivnejši razvoj, ki pripomore k hitrejši izdelavi programske opreme, bodisi za trg bodisi po naročilu, za znanega naročnika.

V Kopi načrtujejo, da bodo v letošnjem letu skozi razvojni inkubator poslali na trg več novih poslovnih rešitev, ki bodo izkoriščale zmožnosti socialnih omrežij in računalništva v oblaku.

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)