Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
ponedeljek, 3.3.2014

Bodo internetne povezave kmalu boljše?

24 odstotkov evropskih uporabnikov interneta pravi, da njihovi ponudniki preprečujejo gledanje videoposnetkov, poslušanje glasbe ali uporabo drugih aplikacij po lastni izbiri – največkrat zaradi omejitev hitrosti ali  začasnega blokiranja vsebin.

Zadnja raziskava Eurobarometra med 28.000 državljani EU je pokazala, da imajo evropski internetni uporabniki pogosto težave pri dostopanju do želenih spletnih vsebin na mobilnih napravah in računalnikih. Kar 41 odstotkov jih je že naletelo na težave, ko so želeli gledati video posnetek na mobilni napravi in 37 odstotkov na fiksni internetni povezavi doma. 23 odstotkov vprašanih je naletelo na težave pri poslušanju glasbe na mobilni napravi, enako število pa pri nalaganju vsebin na Facebook, bloge ali forume preko mobilne naprave. Težave z internetom se pokažejo tudi pri igranju spletnih iger, saj je skoraj petina (19 odstotkov) vprašanih že imela težave pri igranju spletnih iger na namiznem računalniku. Večkrat se zatakne tudi pri internetni telefoniji, s katero je imelo težave 9 odstotkov anketirancev.

Problematična je internetna povezava

Največkrat je za težave s storitvami na svetovnem spletu kriva hitrost internetne povezave. Raziskava je na primer odkrila, da večina uporabnikov ne pozna hitrosti svoje internetne povezave. Med tistimi, ki poznajo svojo internetno hitrost, jih kar 26 odstotkov pravi, da dejanska hitrost ne ustreza hitrosti, ki je v njihovi pogodbi s ponudnikom interneta. O problemu kakovosti internetnih povezav priča tudi podatek, da je 40 odstotkov vprašanih že imelo problem s prekinjanjem internetne povezave.

Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes je že podala predlog regulacije, s katero bi se vzpostavil enoten trg na področju interneta in komunikacij. Ta predvideva odprt internet za vse državljane Evrope in večjo preglednost o točnih podatkih o hitrosti in kakovosti internetnih storitev s strani ponudnikov interneta. S tem bi se končalo diskriminatorno blokiranje in zagotovilo učinkovitejšo zaščito odprtega interneta. Predlog določa jasna pravila v zvezi z upravljanjem prometa, ki prepoveduje takšno upravljanje (blokiranje), razen v izjemnih okoliščinah. O predlogu trenutno razpravljajo zakonodajalci Evropske unije (Evropski parlament in Svet).

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)