Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
ponedeljek, 5.1.2015

IT v letu 2015

Uporaba informacijskih tehnologij se hitro spreminja, en trend pa ostaja v ospredju: računalništvo v oblaku.Po Gartnerjevih napovedih se bo med desetimi najpomembnejšimi trendi v letu 2015 največ sukalo okrog računalništva v oblaku. To potrjuje tudi raziskovalna hiša IDC, ki predvideva, da bo uporaba platformskih, infrastrukturnih in programskih oblačnih storitev ustvarila za 118 milijard dolarjev prihodka, pri čemer se bo uporaba programskih storitev povečala za 36 odstotkov glede na leto 2014.Eden najpomembnejših trendov je zagotovo tudi računalništvo vsepovsod.

Mobilna prihodnost

Poraba za mobilne naprave in aplikacije bo skočila na 484 milijarde dolarjev in ustvarila 40 odstotkov skupne rasti svetovnega IT-trga. Po Forbsovih podatkih bo kar 42 odstotkov svetovne populacije uporabljalo računalnike v žepu – pametne telefone, pri čemer naj bi nove naprave – phableti (skovanka iz besed phone in tablet), prevzemali uporabnike Applovih iPadov. Ta proizvajalec naj bi sicer letos dominiral pri mobilnih plačilih in dodatkih, kot je pametna ura. Že sedaj je AppleWatch pripravljeno kupiti 7 odstotkov odraslih Američanov oziroma 15 milijonov kupcev, pri čemer naj bi vrednost Applovega mobilnega plačilnega sistema z 52 milijarde dolarjev leta 2014 do leta 2019 narasla na 142 milijard.

Kaj se je zgodilo z big dato in analitiko?

Analitika ostaja trend, vendar so podjetja spoznala, da vrednost ni v sami količini podatkov, ampak v pravih odgovorih. Čeprav se bo za analitiko letos porabilo okrog 125 milijard dolarjev, pa bodo podjetja tudi zaradi interneta stvari, ki bruha ogromne količine podatkov, potrebovala naprednejše analitične sisteme, kot so trenutno na voljo. Poleg interneta stvari, so med trendi še vsebinsko bogati sistemi, pametne naprave ter programsko definirana infrastruktura. Drugič je na seznamu Top 1o trendov tudi spletno razširljiv IT, ki temelji na konceptu DevOps (združevanje razvoja in poslovanja). Spremembe se napovedujejo tudi na področju varnosti, saj celovite zaščite in požarni zidovi ne zadoščajo več. Zadnji trend je tako obvladovanje varnosti na osnovi tveganj ter samozaščita. Tudi letos ostaja veliki hit 3D tiskanje, ob 27 odstotni letni rasti se bodo prihodki v tej dejavnosti dvignili na 3,4 milijarde dolarjev.
02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)