Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
ponedeljek, 22.6.2015

Kadrovski managerji najbolj primerni, da zasedejo mesto glavnega managerja/direktorja

Trendi v razvoju človeškega potenciala kažejo, da so za glavne managerje v podjetjih najbolj primerni prav kadrovski managerji oz. managerke.Če so vrsto let managerji kadrovske službe (CHRO) poročali managerjem za operacije (COO) ali finančnim managerjem (CFO) ter imeli malo pravega vpliva v kolegiju direktorjev, danes vse bolj pogosto poročajo neposredno glavnemu direktorju oz. managerju (CEO), delujejo kot njegov svetovalec in izvajajo pogoste predstavitve upravi. Pri iskanju novih managerjev kadrovske službe se podjetja osredotočajo na visoke vodstvene zmožnosti ter sposobnosti implementacije strategij. To sta ključni sposobnosti, ki sta odločilni pri izboru novega sodelavca na področju kadrovskih procesov. Pomembnost kadrovske funkcije se v današnjem poslovnem okolju izredno povečuje. Nekdaj  podporna funkcija postaja danes odločilna pri izvedbi poslovnih strategij in nasploh strategije podjetja.

Da bi podrobneje spoznala vlogo funkcije CHRO, sta Ellie Filler, iz švicarskega kadrovskega podjetja Korn Ferry, in Dave Ulrich, profesor z Univerze v Michiganu ter eden vodilnih svetovalcev za organizacijo in talente, preučila več zbirk podatkov ter odkrila presenetljive dokaze, ki potrjujejo povečevanje odgovornosti in potenciala funkcije CHRO. Najprej sta pregledala plače najvišjih managerjev (CEO, COO, CFO, CHRO, CMO in CIO) ter ugotovila, da so kadrovski managerji s povprečno plačo 574.000 dolarjev letno neposredno za glavnimi in operativnimi managerji, pri čemer zaslužijo v povprečju 33 odstotkov več kot managerji marketinga, ki so bili zadnji na listi. Ulrich ugotavlja, da so dobri kadrovski managerji dobro plačani preprosto zato, ker jih je tako težko najti. Raziskovalca sta raziskovala tudi 14 vidikov vodstvenega kadra, razvrščenih v tri kategorije: vodstveni stil, stil razmišljanja ter čustvena inteligenca. Zaključila sta, da so rezultati, ki so jih dosegli kadrovski managerji najbolj podobni rezultatom, ki so jih dosegli glavni managerji. Iz tega sledi, da bi več podjetij v procesu kadrovanja moralo obravnavati kot potencialne naslednike glavnih managerjev prav kadrovske managerje.

V skladu s to raziskavo je pomembno dejstvo to, da ljudje, ki so leta in leta gradili kariero v kadrovskih oddelkih še niso sami po sebi primerni za najvišja vodstvena mesta. Če je slednje dejansko cilj kariernega razvoja kadrovskega managerja, potem mora ta že zelo zgodaj začeti s pridobivanjem drugih sposobnosti, še posebej tehničnih in finančnih znanj. Po drugi strani pa uspešna podjetja, kot so Zurich Insurance, Nestlé, Philip Morris in Deutsche Bank, perspektivnim managerjem v sklopu rotacije na delovnem mestu ponujajo usposabljanje in pridobivanje vodstvenih izkušenj še posebej na kadrovskem področju.

Še zanimivost: glede na podatke raziskovalcev, so ženske zelo uspešne kot kadrovske managerke. Pri svojem delu dosegajo nadpovprečne in izjemne rezultate. Iz tega sledi, da če bi podjetja predvidela kadrovske managerke kot potencialne kandidatke za zapolnitev najvišjih delovnih mest, potem bi se število žensk med glavnimi managerji bistveno povečalo. To pa nadalje pomeni, da bi bila podjeta v osnovi bolj uspešna, saj so raziskave pokazale, da so ženske zelo uspešne, ko govorimo o najzahtevnejših vodstvenih delovnih mestih.

Povzeto po: https://hbr.org/2014/12/why-chief-human-resources-officers-make-great-ceos

Več informacij: doc. dr. Lidija Breznik, lidija.breznik@kopa.si

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)