Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
torek, 22.3.2016

Uporabne bližnjice na tipkovnici za učinkovitejše delo z Microsoft Office Word

Kljub temu da smo vešči uporabljati računalniško miško, pa lahko z uporabo bližnjic na tipkovnici bistveno pohitrimo svojo delo in izboljšamo poslovno učinkovitost.


Za vas smo pripravili seznam deset najbolj pogosto uporabljenih bližnjic za Windows OS opisno, na koncu pa še tabelo, katero priporočamo, da si natisnete in imate pri računalniku, ko boste ukaz potrebovali.


1. Kopiraj, kopiraj vse, prilepi, izreži   CTRL + C  / V / X
Besedilo kopirate tako, da označite in stisnete Ctrl+C (če želite vso besedilo iz enega dokumenta pa Ctr+A in Ctrl+C), se pomaknete kamor želite prilepiti in pritisnete Ctrl+V.

2. Razveljavi in uveljavi   CTRL + Z / Y
Vsem se kdaj zgodi, da po pomoti zbrišemo nekaj kar nismo želeli. Namesto, da ponovno natipkate izbrisano, lahko s to bližnjico razveljavite izbris.

3. Velike in male tiskane črke   VELIKO TISKANO BESEDILO označimo in pritisnemo SHIFT F3
Če imate po pomoti (vkloplen CAPS LOCK – velike črke) zapišete nekaj besed ali stavkov z velikimi tiskanimi črkami, je zelo enostavno preoblikovati te črke v normalno pisavo (in obratno). Uporabimo bližnjico SHIFT F3, ki nam preklaplja med normalno, veliko tiskano in z veliko začetnico pisane besede.

4. Najdi   CTRL + F
Bližnjica bo pomagala najti besedo. V raziskovalcu bo iskala programe, na spletu vsebino ali podatek v besedilu, ki ga iščete.
Odpre se vam novo okno kamor napišete iskano besedo, v besedilo pa se vam z drugo barvo označijo besede, ki jih iščete.

 
5. Najdi in zamenjaj   CTRL + H
To odpre okno »Najdi in zamenjaj« v urejevalnikih besedil. Npr. v besedilu želite zamenjati besedo »napake« z »odstopanja«.

 
6. Postavi se na začetek ali konec dokumenta   Home / End in Ctrl+Home / End
Postavite se na vrh ali dno dokumenta oz vrstice. V programih za urejanje besedil se s tem postavite na začete ali konec vrstice. Če v dodate še Ctrl, se boste premaknili na začetek ali konec dokumenta, kar je zelo uporabno, če ima dokument npr.100 strani. Uporabno tudi na spletu.

7. Štetje besed / zankov   CTRL+SHIFT+G
 Bližnjica uporabna v kolikor imate omejeno kako dolgo je lahko besedilo in koliko lahko ima besed ali znakov.

8. Nastajanje dokumenta   CTRL+N
 Odpre se novo prazno okno v wordu ali na spletu.

9. Odpiranje dokumenta CTRL+O

10. Shranjevanje dokumenta   CTRL+S
Zelo priporočljivo, da uporabite to kombinacijo med delom pomembnega dokumenta, da vam nepredvidljivi dogodki ne uničijo kar ste naredili.

Tabela vseh priporočenih bližnjicZa več informacij in nasvetov ter kontakt za pripravo delavnice za poslovno učinkovitost z Office orodij pošljite sporočilo na drago.sebez@kopa.si ali pokličite na 02 88 39 700


02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)