Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
četrtek, 30.6.2016

Z digitalno transformacijo proizvodnje žanjejo koristi

Digitalizacija proizvodnje je aktualna skrb vseh podjetij, ki želijo optimizirati oskrbo kupcev, izboljšati produktivnost ter znižati stroške.

Kopino srečanje Digitalizacija proizvodnje je potrdilo, da so nekatera slovenska podjetja z izvajanjem digitalne transformacije že vstopila v četrto industrijsko revolucijo. Kot je uvodoma izpostavil Marjan Gobec, direktor podjetja KOPA, digitalna transformacija proizvodnega procesa omogoča predvsem hiter odziv na spremembe prek zlivanja tehnologij, procesov, informacij in komunikacij. Podjetja, ki bodo hotela preživeti med globalno konkurenco bodo v prihodnje lahko samo s takšnim preoblikovanjem svoje dejavnosti poiskala in izkoristila potenciale v svojih proizvodnih virih, s katerimi bodo še naprej pridobivala kupce in se vključevala v globalne oskrbne verige.Digitalna transformacija iz prve roke


Na srečanju sta bila predstavljena primera digitalizacije proizvodnje v podjetjih Purotehnika in v skupini Metrel. V Purotehniki se podobno kot številna slovenska podjetja srečujejo z izzivi obvladovanja majhnih serij ter visokih zahtev kupcev glede kakovosti in poslovanja. Z uvedbo Kopinih informacijskih rešitev za vodenje logistike po dimenzijah, RFID-podporo pri skladiščenju ter za monitoring proizvodnje so povečali kakovost tako izdelave, kot vgrajenega materiala.  Za 40 odstotkov so izboljšali izkoristek materiala ter optimizirali načrtovanje proizvodnje in dobavne roke - ob zmanjšanju nadur in izmeta. To jim je omogočilo, da se uspešno odzivajo tako na porast konkurence in znižanje cen kot tudi na zmanjševanje porabe na njihovih ključnih tržiščih. Poleg digitalizacije spremljanja proizvodnih in logističnih procesov v podjetju izpolnjujejo visoka pričakovanja kupcev prek elektronskega povezovanja s proizvodnjo na ravni najav, spreminjanja in potrjevanja naročil.

V Metrelu so se z digitalizacijo v proizvodnji lotili zmanjševanja napak, saj se zavedajo, da je prepozno, če napako ugotovi kupec. Z rešitvijo za monitoring proizvodnje KOPA UTRIP. PRO so izvedli prehod iz papirne proizvodne dokumentacije v elektronsko ter izvedli elektronska distribucijo ustrezne verzije dokumentacije neposredno na delovna mesta. S tem sistemom so vpeljali tudi enostavno beleženja dela delavca na delovnem mestu, s čimer so vzpostavili osnovo za tehnološko optimizacijo proizvodnih postopkov. V okviru digitalne transformacije so si zagotovili še sledljivost materiala od proizvajalca do končnega izdelka z uvedbo črtnih in QR-kod ter povezali skladiščne in proizvodne logistične procese ter integrirali robotsko omaro Kardex . Tako so na ravni serijske številke izdelka pridobili neposreden in celovit vpogled v sledljivost po materialu in delu ob izdelavi izdelka ter za poprodajna dela, kot so posodobitve programske opreme in servisni posegi.  

Podatki in informacije omogočajo merjenje

V drugem delu srečanja so bili predstavljene koristi merjenja poslovnih in proizvodnih procesov. Dušan Gošnik iz podjetja 3ZEN je predstavil koncepte obvladovanja izboljšav, kot sta  6-Sigma in vitka proizvodnje, ki jih je možno uresničevati le z vzpostavitvijo kontrol ter s stalnim merjenjem in analiziranje proizvodnega procesa. Praktično rešitev za izboljšave v proizvodnji je pokazal Domen Ocepek iz Kope, ki je predstavil pristop obvladovanja dobrih vzorcev skozi sistem KOPA UTRIP. PRO v povezavi z ERP, HRM in ostalimi informacijskimi sistemi v podjetju. Kot je poudaril Ocepek namreč dobri vzorci niso le kombinacija podatkov o izdelkih, materialih, strojih, parametrih strojev prekinitvah ter časih in kakovosti izdelave, ampak so pomembni činitelji tudi ljudje, torej izkušnje in znanje mojstrov ter delavcev.

več informacij o rešitvi UTRIP.PRO: tomislav.ogorevc@kopa.si

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)