Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
ponedeljek, 27.6.2016

»Bog ne daj, da bi crknil avto« oziroma, zakaj je pomembna podpora in vzdrževanje IT programske opreme?

Odločitev o vzdrževanju IT programske opreme ter podpori uporabnikom – da ali ne?

Odločitev o nakupu IT programske opreme je lahko primerljiva nakupu in vzdrževanju osebnega avtomobila. Izbiramo med znamkami, modeli, servisno mrežo, vzdržljivostjo … in seveda ceno. Hkrati z nakupom vozila se uredi plačilo cestnine, zavarovanje, novo vozniško dovoljenje, registrske tablice…. . Te stvari so neodvisne od kraja bivanja in znamke ter tipa vozila. Vzdrževanje vozila je povezano z letnimi ali nepredvidenimi servisi.

Prodajalci ponujajo dodatne ugodnosti, če vozilo servisirate prav pri njih (podaljšane garancije, dodatne garancije na dodatne dele vozila, ugodne cene servisa… .) V primeru, da je servis oddaljen od kraja kjer bivate, to samodejno pomeni potni strošek in včasih tudi vaš čas (tudi letni dopust?!). Tudi če je težava povezana z garancijo. Proizvajalec kupljenega vozila se lahko odloči in na določenem področju/državi ne bo več zagotavljal servisne mreže (znan primer ameriškega proizvajalcev vozil, ki se je odločil, da določene znamke ne bo več prodajal in tudi servisiral v Evropi). Časi, ko smo lahko sami 'pošraufali' vozilo pa so spričo tehnološke zahtevnosti vozil tudi že minili.Zelo podobno je pri programski opremi. Pomembno je, da imamo zagotovljeno podporo za delovanje programske opreme (programa, sofware…) kot tudi vsebinsko pomoč uporabnikom in administratorjem. Zato se v odgovornih podjetjih odločajo za obe vrsti pogodb in to priporočamo tudi sami:

a.) Vzdrževalna pogodba programske opreme
Ta pogodba vključuje nadgradnje verzij (nove verzije), pomoč pri nekompatibilnosti z drugo programsko opremo, skrite napake in tehnična pomoč. To vrsto pomoči zagotavljata proizvajalec in prodajalec programske opreme.

b.) Vzdrževalna pogodba za podporo pri uporabi programske opreme
Ta vrsta pogodbe vključuje pomoč uporabnikom pri težavah pri delu, popravljanje napak uporabnikov, manjše dograditve prikaza in poročil, upravljanje uporabniških pravic, spremljanje delovanja programske opreme in jo zagotavlja prodajalec programa.

Oblika pogodbe je od stranke do stranke različna glede na usposobljenost informatikov in skrbnikov v podjetju samem za delo z programom:
-    določeno število ur podpore za navedena dela na mesečnem nivoju,
-    pavšalna vrednost, ki omogoča neomejeno podporo za določena področja,
-    delo na zahtevo (zahtevek, e-pošta, telefonski klic …) z dogovorjenimi finančnimi in vsebinskimi določili.

Seveda pa se v določenih podjetjih odločajo, da te vrste pogodbe oz. podpore ne rabijo, pri čemer morajo sami biti dovolj usposobljeni za te vrste del. Hkrati pa tudi prevzamejo odgovornost, da se te vrste podpora dejansko izvaja in uporabniki lahko uporabljajo program tako kot ga rabijo. Se pa v teh primerih pogosto pojavijo težave zaradi nerazumevanja in nepoznavanja vsebine in zmožnosti programa.

Vse skupaj  pa pomeni, da 'poceni ni nujno poceni', saj lahko pomeni izpad prihodkov, dodatne stroške zaradi škode… .  Kot pri avtomobilu, to da kupimo avtomobil in ga uporabljamo, napolnimo rezervoar, še ne pomeni konec stroškov.

V podjetju Kopa smo  prodajalec IBM Maximo rešitve in imamo z večino odgovornih strank podpisani obe vrsti pogodb. Saj se stranke zavedajo, da je to naložba, ki vam na dolgi rok prinaša nižje stroške in večjo varnost ter pomoč, ko jo potrebujete.

Več informacij: Aljaž Gradišnik, aljaz.gradisnik@kopa.si
Svetovalec za področje vzdrževanja in upravljanja sredstev, IBM Maximo uvajalec in svetovalec
02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)