Najdi:
KOPA
Celovite informacijske rešitve na enem mestu
četrtek, 27.10.2016

Digitalizacija zahteva premislek o izvorni poslovni ideji

Vsako zdravo podjetje stalno išče možnosti za izboljšave. Le tako lahko ostaja v dobri kondiciji. V današnjem svetu morajo podjetja za uresničevanje zahtev kupcev pospešiti digitalizacijo svojih poslovnih procesov.

Pri tem morajo iti dlje od avtomatizacije sedanjih procesov. Pravzaprav je treba na novo premisliti celoten poslovni model, vključno z zmanjšanjem števila procesnih korakov in dokumentov ter z razvojem avtomatiziranega odločanja.

Preoblikovati je treba operativne modele, usposobljenost, organizacijske strukture in vloge in nadgraditi ter prenoviti podatkovne modele, ki bodo omogočili boljše sprejema nje odločitev, spremljanje učinkovitosti in poznavanje navad in zahtev kupca.Čeprav so razlogi za digitalizacijo skoraj izključno poslovne narave, je njena realizacija lahko le plod poglobljenih tehnoloških znanj. Digitalizacija namreč pogosto zahteva, da se staro znanje kombinira z novimi zmožnostmi, pri čemer se pojavljajo zahteve tudi po novih znanjih in celo novih vrstah kadrov.

Podjetje ne more izvesti digitalne transformacije samo. Lahko razvija nove poslovne modele, ki pa jih je treba podpreti z ustreznimi informacijskimi rešitvami in storitvami. Tehnologij in pristopov je danes ogromno, vendar je potrebno veliko znanja in izkušenj, da se oblikuje prava rešitev.

Pri tem je zelo pomembno, da podjetja stalno preizkušajo različne variante modelov in procesov, za kar potrebujejo prilagodljive storitve IKT.  

Digitalizacija ne sme predstavljati stroška.
Investicije vanjo so, glede na pričakovani dobiček, kaplja v morje. Ne samo, da se lahko stroški znižajo tudi do 90 odstotkov, obrat kapitala in število naročil se lahko povečata za nekajkrat.Pomembno je tudi, da bo podjetje samo na tak način sploh lahko preživelo. Dejansko digitalizacija spodbuja podjetja, da se vrnejo k svoji izvorni poslovni ideji in omogoči, da na osnovi preteklih izkušenj in novih tehnologij na novo spletejo svojo zgodbo, ki bo še bolj originalna in uspešna.

Marjan Gobec direktor KOPA d. d.

Več informacij o digitalizaciji  poslovanja in novih poslovnih modelih: marketing@kopa.si

02 88 39 700
Podpora uporabnikom
KOPA rešitev Portal za stranke (PZS)